Slik sender du anonyme e-poster

Du vil jo ikke at private e-poster skal havne i feil hender. Les mer om å være sikker ved å sende anonyme e-poster!

En grundig guide om hvordan man sender anonyme e-poster

Sender du fra tid til annen e-poster med sensitivt innhold? Det gjør du nok. Er e-postene du sender beskyttet mot nysgjerrige øyne? Det er de nok ikke.

Det er en god sjanse for at folk, bortsett fra mottakeren, bruker verktøy for å rote gjennom din personlige informasjon. Det finnes en rekke enkle løsninger for de som vil holde postkassen sin mer privat, som f.eks. å bytte til en sikker e-posttjeneste.

Hvorfor bør du sende anonyme e-poster?

Du tenker nok ikke på det, men det er store kommersielle e-postleverandører som Google og Yahoo som ikke er særlig bekymret over personvernet ditt. Spesielt ikke når det gjelder annonsører og tilgang for tredjeparter. Disse leverandørene får penger fra annonser, så dine surfe- og kjøpsvaner utgjør en inntektskilde for dem.

Google ga for eksempel tredjeparter full tilgang til brukernes e-poster og tillot dem å spore alle kjøp slik at de kunne identifisere potensielle kunder. Yahoo gjorde det samme og ble samtidig tatt da de skannet e-poster for amerikanske overvåkingsbyråer. Så sikker er din personlige informasjon.

Er det en pålitelig løsning på all snikingen? Ærlig talt så er det ikke alltid en løsning. Men det er flere ting du kan gjøre for å holde korrespondansen din på nettet privat og usporbar.

Hva er en anonym e-post?

En anonym e-post er en e-postmelding som skjuler avsenderens identitet. Dette betyr at den aldri kan spores tilbake til deg når du sender en anonym e-post. Hos de fleste kommersielle e-posttjenester er dette ikke tilfelle, fordi de kan avsløre IP-adressen din, noe som gjør det lettere for hackere å finne din by, fylke og internettleverandør.

Visst, det er kanskje ikke et problem hvis du bare sender uformelle meldinger, men hva om du også kommuniserer sensitiv informasjon via e-post? Som personnummer, kredittkort og kontonummer?

Det er en rekke grunner til at du bør holde e-postmeldingene dine helt usporbare. Du kan havne i en situasjon der du for eksempel trenger å rapportere om en forbrytelse, svindel eller uanstendig oppførsel fra sjefen eller kollegaen din.

Du vil jo ikke at slik informasjon skal havne i feil hender. Hvis du ønsker å unngå det, så er det et par ting du kan gjøre. Du kan enten bruke en engangs-e-post eller opprette en anonym e-postkonto som er hemmelig, navnløs og uten åpenbar forbindelse til deg.

Forskjellen mellom engangs- og anonyme e-poster

Det er en forskjell mellom en engangs-e-post og en anonym, kryptert e-post. En kryptert e-posttjeneste fungerer akkurat som vanlig, med en viktig forskjell: meldingene konverteres til en hemmelig kode for å forhindre at uautoriserte aktører får tilgang til innholdet ditt.

Denne ende-til-ende krypteringen dekker vanligvis alle e-postmeldinger, innboksen og kontaktlisten. Den sikrer at ingen kan snike rundt og lese e-postene dine, inkludert selve tjenesteleverandøren. Det er flere pålitelige og sikre krypterte e-postleverandører der ute; vi vil diskutere dem under.

En engangs-e-post er for midlertidig bruk. Det er en engangs e-postadresse som lar deg sende en melding, og som deretter videresender alle innkommende svar til din eksisterende innboks. På den måten vet mottakerne aldri at det var du som sendte e-posten, men du vil motta e-postene deres.

Enda viktigere er at engangs-e-poster fungerer som et beskyttelseslag over innboksen din. De brukes vanligvis til å registrere deg for nyhetsbrev eller netthandel, og de beskytter deg mot uønsket spam eller datainnbrudd fra hackere som fant et svakt punkt i e-postkontoen din.

Hvordan sender jeg en anonym e-post?

Hvis du vil sende en anonym e-post, er det sannsynligvis enklest å opprette en ny e-postkonto. Naturligvis kan du ganske enkelt lage en ny, falsk konto hos Google eller Yahoo, men det løser ikke problemet med at disse tjenestene fremdeles kan spore dine online vaner.

En av de første tingene du bør gjøre er å opprettholde fornuftige online vaner, som f.eks. anonym surfing. Hvis du vil surfe privat på nettet, så må du konfigurere et VPN (virtual private network) og kombinere det med en nettleser som Tor for eksempel. Dette gjør at din nettraffik praktisk talt ikke kan spores på grunn av de forskjellige serverne og veiene som tas i bruk for trafikken din.

For det andre kan du opprette en e-postkonto som støtter SSL-kryptering (Secure Sockets Layer). SSL er grunnleggende kryptering som du kan bruke til å forhindre at andre spionerer på dine online vaner. Du vet at e-postkontoen din er kryptert når du ser HTTPS i URL-en. Store e-postleverandører som Gmail og Yahoo støtter HTTPS.

Selv om SSL er flott for nettsurfing, kan det aldri holde e-postkorrespondansen din helt skjult. Det eneste som fungerer her er å skaffe deg en sikker e-posttjeneste. Selvfølgelig kan disse tjenestene fortsatt føre en logg over IP-adressen din og andre opplysninger, men det er en rekke pålitelige leverandører som respekterer personvernet ditt og ikke samler inn dataene dine.

Et annet alternativ er Pretty Good Privacy (PGP). Dette er et krypteringssystem som oftest brukes til å sende krypterte meldinger mellom to personer. Det gir alle e-postmeldingene dine et ekstra sikkerhetslag.

Slik fungerer PGP: Du har en offentlig nøkkel for å kryptere meldinger og en privat nøkkel for å dekryptere meldinger. Når du sender en melding, blir meldingen først kryptert til uleselig tekst ved hjelp av en offentlig nøkkel. Meldingen blir deretter sendt til mottakeren, som har en privat nøkkel for å låse opp og dekryptere den, slik at den kan leses på mottakerens enhet. På denne måten kan du kommunisere privat på nettet via e-post.

De beste anonyme e-postkontoene

Det er viktig å være anonym online. Følgende anonyme e-posttjenester er det sikreste alternativet for å delta i usporbar e-postkommunikasjon. De fleste av disse tjenestene tilbyr ende-til-ende kryptering, automatisk sletting av e-poster, blokkering av IP-adresser og passordbeskyttelse for din anonyme e-postkonto.

De krever ingen eller veldig lite personlig informasjon, og de er generelt til en ganske rimelig pris. I tillegg har de forskjellige funksjoner og verktøy for å best tilpasses dine spesifikke behov.

Vi har listet opp noen av de beste tjenestene som oppretter navnløse og uidentifiserbare e-postadresser for deg nedenfor.

1. Protonmail

Dette er en nettbasert tjeneste som tilbyr helt krypterte meldinger. ProtonMail sikrer at ingen kan få tilgang til dataene dine, ikke engang selskapet selv, som ikke engang ber om personlig informasjon ved registrering. Du kan også lage selvdestruerende meldinger og bestemme livslengden deres selv.

Du kan få en konto på 500 MB data gratis som du kan sende opptil 150 meldinger per dag med. Hvis du betaler fire euro per måned, får du tilgang til avanserte funksjoner. En av grunnene til at ProtonMail scorer så høyt på anonymitet er dens integrasjon med nettleseren Tor. Den eneste ulempen? Protonmail ber om mobilnummeret ditt for å opprette kontoen din.

2. Mailfence

Mailfence tilbyr en del gode sikkerhetsfunksjoner for å holde e-postmeldingene dine anonyme for tredjeparter og til og med selskapet selv. De garanterer at du ikke vil få spam eller spores, pluss at regjeringen ikke har noen som helst tilgang.

De arbeider med digitalt signerte e-poster som lar mottakeren vite at en melding virkelig kommer fra deg. I tillegg tilbyr de en OpenPGP-nøkkelfunksjon som lar deg opprette, importere, publisere og administrere disse nøklene.

3. Secure Mail

Denne tjenesten krypterer e-posten din med en 4096-bit nøkkel og SSL-kryptering. På den måten kan ikke meldingene dine leses av noen annen enn deg. De logger heller ikke IP-adressen din, noe som betyr at de ikke oppbevarer de identifiserbare opplysningene dine og ikke kan videresende dem til myndigheter eller annonsører.

Når du oppretter en Secure Mail-konto, trenger du dessuten ikke å dele personlig informasjon, som mobilnummeret ditt.

4. Guerrilla Mail

Dette er en flott kryptert e-postleverandør som hjelper deg med å sende midlertidige engangs-e-postmeldinger. Som bruker får du en tilfeldig e-postadresse som lar deg sende og motta meldinger. Du kan gi e-postadressen til alle personer eller tjenester du ikke stoler på, og sjekke innkommende meldinger på Guerrilla Mail for å validere eller slette dem.

En av deres beste funksjoner er tidsbestemte meldinger. Hver melding lagres i en time, hvoretter den blir ødelagt. På den måten holder du din personlige innboks fri for uønsket spam og e-poster, pluss at det gir deg sjansen til å skjule sensitiv kommunikasjon hvis du vil. Guerrilla Mail er kombinert med Tor Browser, noe som garanterer deg virtuell usynlighet.

5. Trashmail.com

Hvis du vil ha mer kontroll over meldingene og den midlertidige postkassen din, så er TrashMail.com kanskje tjenesten for deg. Du kan opprette en ny e-post fra flere domenealternativer, hvoretter Trashmail.com videresender den til din vanlige e-postadresse. Du bestemmer hvor lenge.

Du kan opprette så mange e-postadresser du vil og hvis du vil ha ubegrenset videresending, betaler du bare en rimelig pris per år.

6. NordVPN

NordVPN er en global VPN-tjeneste som garanterer en sikker forbindelse når du surfer på nettet. Det er alltid et godt tilbud på nettstedet deres med opptil 70% i rabatt. NordVPN garanterer en annonsefri nettopplevelse og beskytter deg også mot nettsteder med malware-hosting.

Hvordan mottar jeg en anonym e-post?

Alt avhenger av hvilken tjeneste du bruker. Hvis du velger en midlertidig anonym e-posttjeneste, for eksempel Guerrilla Mail, da mottar du e-postene dine i denne midlertidige e-postkontoen. Du kan sjekke dem, validere eller slette dem, og etter en time blir kommunikasjonen ødelagt. Noen tjenester videresender svarene og meldingene du får til din vanlige e-postkonto.

Hvis du bare trenger å motta e-poster og ikke sende dem, er Trashmail en av de beste tjenestene der ute. Som en leverandør med fokus bare på innboksen, tilbyr den opptil 25 engangs-e-poster fra seksten forskjellige domener. Ettersom den filtrerer spam, sørger det for at bare de mest relevante meldingene havner i den midlertidige anonyme postkassen din. Du kan selv bestemme hvor lenge du vil at kontoen din skal 'leve', hvoretter den automatisk blir fullstendig slettet.

Send en anonym e-post med vedlagt fil

Det er en rekke tjenester som lar deg sende anonyme e-postmeldinger med vedlagte filer, for eksempel Guerrilla Mail. Denne tjenesten lar sende en melding med vedlagte filer eller bilder så lenge den er mindre enn 15 MB.

Slik forblir du anonym når du sender anonyme e-poster

Vi har snakket om det før, men i tillegg til å bruke en anonym e-posttjenester, så bør du overveie å installere et pålitelig VPN (som NordVPN) eller Tor Browser. På den måten vil du holde IP-adressen din skjult og identiteten din sikker når du sender en e-post eller surfer på nettet.

Et VPN krypterer forbindelsen din og dirigerer all trafikk gjennom en mellomserver. Dette skjuler din IP-adresse og plassering, slik at dine online aktiviteter forblir private. Du kan oppfatte det som en sikker tunnel mellom enheten og VPN-serveren.

Tor oppnår det samme ved å sende forbindelsen din gjennom nettverksnoder for å holde identiteten og plasseringen din skjult.

Vil du lære mer om fordelene med VPN hvis du vil være anonym online? Sørg da for å lese artikkelen vår om VPN her.

Send en tekstmelding
Les mer om teksting