De sikreste e-posttjenestene for personvern

E-poster utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Les om de 4 beste måtene du kan eliminere risikoen med e-post på. Tips #4 er viktig!

De 3 sikreste e-posttjenestene som beskytter privatlivet ditt

E-postsikkerhet og datakryptering er ikke bare en mani eller en måte å øke programvarebedrifters omsetning på. Kryptering av meldinger og vedlegg er viktig hvis du vil beskytte deg selv mot hackere som prøver å få tilgang til informasjonen din.

Selv om du bruker Gmail eller Outlook, er det fortsatt en enorm sikkerhets risiko knyttet til å sende e-poster som må elimineres. Hvordan? Ved å velge sikre e-posttjenester fremfor vanlige e-posttjenester.

Hva er sikker e-post?

I løpet av de siste par årene har e-post blitt en betydelig sikkerhetsrisiko for myndigheter, selskaper og enkeltpersoner. Det har foregått en stor økning i populariteten til sikre e-posttjenester. Så hva er det som skiller sikker e-post fra vanlig e-post?

Gmail og Outlook er sikre? Tro om igjen. De fleste store e-posttjenester som Gmail anser seg ofte som sikre, men sannheten er at de ikke er det. En virkelig sikker e-posttjeneste krypterer dataene dine, noe som gjør det umulig for dem og tredjeparter å lese e-postmeldingene dine.

Sikre e-posttjenester drives med åpen kildekode, slik at andre sikkerhetstjenester kan inspisere programvaren. Disse tjenestene profilerer deg ikke, logger ikke metadataene dine og selger ikke dataene dine videre til tredjeparter.

Vanlige e-posttjenester som Gmail eller Outlook kommer til kort i alle disse kategoriene. Gmail krypterer forbindelsen mellom datamaskinen din og serveren, men krypterer ikke informasjonen din når den når destinasjonen sin. Derfor vil alle meldingene dine havne i Googles servere, der de kan leses og snappes opp av alle som klarer å utføre et dataangrep.

Denne mangelen på ende-til-ende kryptering er ikke bare en ulempe hvis du vil avverge ondsinnede tredjeparter, men det betyr også at Google kan få tilgang til innholdet i innboksen din. Dette gjør Google i stand til å skanne meldinger for reklameformål.

Det er avgjørende med ende-til-ende kryptering

Sikre e-posttjenester skjuler innholdet i en e-postmelding for å beskytte potensielt sensitiv informasjon der inne. De sørger for at informasjonen i meldingen bare kan leses av den tiltenkte mottakeren.

Hvordan fungerer ende-til-ende kryptering med en nøkkel?

E-posten din blir gjort om til et kryptert puslespill som bare kan låses opp med en nøkkel. Denne autentiseringsnøkkelen sikrer at kun mottakeren kan få tilgang til innholdet i meldingen din. Ingen hackere som snapper den opp kan gjøre noe med innholdet, og ingen viktige vedlegg kan nås.

Fordeler med kryptert e-post

E-post er særlig sårbar for sikkerhetsproblemer fordi meldinger sendes over forskjellige (offentlige) nettverk som ikke alltid er så sikre som ønsket. Krypterte e-postmeldinger hjelper deg med å beskytte sensitive data, for eksempel personnummer, påloggingsinformasjon og bankkontonumre.

De hjelper også nettbaserte e-posttjenester som Gmail med å forbedre cybersikkerheten ved å blokkere hackere som sikter til å infiltrere systemene deres via e-postkontoer. Hackere bruker ofte usikre nettverk for å fange hele innbokser, noe som kan føre til enorme problemer. Du vil jo holde slike trusler i sjakk, og en god måte å gjøre det på er å bruke en sikker e-posttjeneste.

Hvordan kan jeg holde e-postkontoen min sikker?

Det er avgjørende å kryptere meldingene dine hvis du vil sende og motta e-post på en sikker måte. Du kan du beskytte dataene dine med en kryptert e-posttjeneste, men det er også andre sikkerhetstiltak du kan treffe for å garantere at dataene dine forblir sikre.

  1. Et sikkert passord er den første forsvarslinjen. Sørg alltid for at du bruker flere ulike bokstaver, sifre og symboler. Kombiner store og små bokstaver og unngå å bruke gjenkjennelige ord. Bruk alltid et unikt passord.
  2. Du bør også bruke sikkerhetsspørsmål. Hvis passordet ditt blir kompromittert, gir sikkerhetsspørsmål et ekstra forsvarslag. Bare vær sikker på at svarene på spørsmålene er falske eller vanskelige å løse.
  3. Secure Socket Layers (SSL) oppretter en sikker kobling mellom en webserver og en nettleser. Du kan raskt sjekke om en link er sikker ved å sjekke nettadressen. Hvis den starter med HTTPS og ikke bare HTTP, betyr det at du skal til en sikker destinasjon der SSL-kryptering er aktiv.
  4. Bruk tofaktor-autentisering hvis det er mulig. Den beste måten å sikre e-postkontoen din er med tofaktor-autentisering, helst via en app som Google Authenticator. Det er mindre sikkert å bruke tofaktor-autentisering basert på SMS, fordi telefonnummeret ditt kan kapres.

Hvordan krypterer jeg en e-post?

Noen sikre e-postleverandører integrerer verktøy som PGP (Pretty Good Privacy). Denne protokollen lar deg låse innholdet i meldingen og gir en sikker nøkkel bare til den tiltenkte mottakeren. På denne måten er mottakeren den eneste som kan låse opp og lese meldingen. Hvis uønskede parter snapper opp meldingen uten nøkkelen, blir innholdet uleselig for dem og vises som en uforståelig blanding av bokstaver.

PGP blander opp innholdet i en e-post, så det blir et puslespill som bare du og mottakeren kan løse ved hjelp av nøkkelen. Det er umulig å dekryptere meldingen uten nøkkelen.

Hver person har en offentlig og en privat nøkkel i form av en digital kode. Den offentlige nøkkelen er lagret på en nøkkelserver og kan nås av alle som ønsker å kryptere og sende en e-post. Den private nøkkelen er lagret sikkert og privat på mottakerens datamaskin, og bare den personen har tilgang til den.

De tryggeste e-postleverandørene

Den beste måten å holde e-postkommunikasjonen din usporbar på er å bruke sikre e-posttjenester. De fleste av disse tjenestene tilbyr ende-til-ende kryptering, sletter e-poster automatisk, skjuler IP-adressen din og beskytter din e-postkontos passord.

Med hensyn til datasikkerhet, er det alltid best å velge en etablert og sikker leverandør som tilbyr kryptering. To av de beste tilgjengelige tjenestene er Protonmail og Tutanota. Når det gjelder sikkerhet, så er du tryggest hos en av dem.

Protonmail og Tutanota har et godt rykte når det gjelder ende-til-ende kryptering, og begge to tar godt vare på sikkerheten din, selv blant de som ikke bruker tjenestene. Begge to bruker også en kunnskapsløs infrastruktur, noe som betyr at ikke engang de kan lese eller bruke meldingene dine.

  • ProtonMail: dette er med rette en av de mest populære krypterte leverandørene. ProtonMail krypterer dataene sine på servere i Sveits, som har noen av de strengeste personvernlovene i verden. ProtonMail er bygget på åpen kildekode-teknologi, noe som sikrer de aller høyeste sikkerhetsnivåene fordi denne typen programvare enkelt kan inspiseres av sikkerhetseksperter over hele verden. En av grunnene til at ProtonMail får så mye ros med hensyn til anonymitet, er at de støtter nettleseren Tor. ProtonMail lagrer ikke IP-adresser, og de integrerer PGP for fullstendig sikkerhet. De ber ikke om personlige data når du registrerer deg, og de tilbyr en gratis konto på 500 MB per måned.
  • Tutanota: dette er en annen sikker e-postleverandør som vi på det sterkeste anbefaler. De tilbyr et bredt spekter av funksjoner, og de reviderer tjenesten sin regelmessig for å sikre at brukerne kontinuerlig kan stole på beskyttelsen. Tutanota’s servere befinner seg i Tyskland, og tjenesten deres er bygget på et grunnlag av åpen kildekode. Selv om de tilbyr samme førsteklasses ende-til-ende-kryptering som ProtonMail, går de et skritt videre ved å kryptere flere områder av e-post- og innboksinfrastrukturen, som f.eks. kalenderen og adresseboken. De tilbyr også et kunnskapsløst tekstsøk, noe som betyr at ingen i Tutanota kan se hva du søker etter i e-postene dine.

Vil du ha enda flere alternativer? Sjekk artikkelen vår om anonyme e-posttjenester.

Hvordan sender jeg en sikker e-post med Gmail?

Ende-til-ende kryptering er avgjørende for ethvert e-postsystem. En sikker leverandør krypterer data på serveren, noe som gjør dem ubrukelige for tredjeparter som snapper opp meldinger. Visste du at du til og med kan sende sikre SMSer med Gmail?

Vil du kryptere e-poster med PGP i Gmail? Da bør du bruke Chrome-utvidelsen FlowCrypt for å beskytte alle e-postmeldingene og vedleggene dine i Gmail med ende-til-ende kryptering. Denne Chrome-utvidelsen fungerer uten problemer, og den integreres sømløst med Gmail-kontoen din ved hjelp av OpenPGP.

FlowCrypt er en enkel utvidelse å bruke og kan konfigureres med noen få klikk. Den legger til en 'Secure Compose'-knapp i Gmail, noe som gjør det mulig for deg å sende og motta private PGP-krypterte e-postmeldinger og vedlegg når som helst. I tillegg lar den deg digitalt underskrive meldingene dine for å forsikre mottakeren at e-posten faktisk kommer fra deg.

Hvordan sender jeg en sikker e-post i Outlook?

Vi har samlet de tre beste måtene å sende krypterte e-poster i Outlook på:

  • Gpg4o: dette er en Outlook-utvidelse som implementerer OpenPGP-standarden gjennom GnuPG. Den integreres sømløst med Outlook 2010-2016 og garanterer at all e-postkorrespondanse forblir privat ved hjelp av ende-til-ende kryptering. Det er enkelt å konfigurere, og brukeropplevelsen er også veldig intuitiv med alle de nyeste sikkerhetsfunksjonene. De tilbyr en gratis versjon uten kommersiell bruk. Støtte er bare tilgjengelig for Pro-brukere.
  • GpG4win: denne løsningen for Windows-datamaskiner tilbyr ikke bare e-postkryptering, men en hel rekke verktøy. Du kan f.eks. bruke den til filkryptering direkte i filutforskeren. Alle verktøyene er uten ekstra kostnad. Hjelp og støtte tilbys gjennom deres community. GpG4win bruker GnuPGs offentlige nøkkelkryptering for datakryptering og digitale signaturer.
  • p≡p: Pretty Easy Privacy er en implementering av Open PGP-standarden som kan brukes over flere plattformer. p≡p tilbyr automatisk kryptering, noe som gjør det til et enkelt verktøy å jobbe med for sluttbrukeren. E-postkryptering er tilgjengelig for Microsoft Outlook på Windows så vel som Android-telefoner. Hvis du bruker den som en Android-app, er den gratis. Når du bruker den som en Outlook-utvidelse, koster den 25 dollar. Hjelp og støtte er tilgjengelig via e-post.
Send en tekstmelding
Les mer om teksting