Hvordan er man anonym online? En grundig veiledning

Online anonymitet lar deg bruke nettet fritt uten bekymringer for å bli sporet eller hacket. Lær mer om å være anonym og bruke et VPN!

Å være anonym på nettet: Hvordan og hvorfor du bør!

Hvorfor bør du forbli anonym på nettet?

Tror du ikke du har noe å skjule på internett? Tro om igjen. Bortsett fra at de store selskapene tjener penger på å spore din atferd på nettet, er du også sårbar for hackere som prøver å stjele sensitiv informasjon. Det er mye som kan gå galt når du surfer helt eksponert på nettet. På tide å lære alt om personvern på nettet!

Når du surfer på nettet er det lett å tro at du er helt anonym, men det er du ikke. Selv når du ikke deler noen personlig informasjon, er privatlivet ditt ikke helt beskyttet. Hvorfor ikke? Fordi internetthistorikken din er knyttet til enheten og IP-adressen din.

IP-adressen din kan sammenlignes med gateadressen din. Det er et unikt nummer som er koblet til internettforbindelsen din. Alt du gjør på nettet kan derfor spores til denne adressen. Og det er ikke noe du nødvendigvis vil.

Virtuell melkeku

Du tror kanskje at du ikke har noe å skjule når du er på nettet. Du gjør ikke noe galt, ikke sant? Som med de fleste er du ikke alltid klar over viktigheten av å være usporbar på nettet. Det er derfor du ikke reflekterer over internettsikkerhet og at store selskaper tjener penger på dine personlige data.

Men personvern på nettet er ikke bare viktig for forskningsjournalister som vil inn på blokkerte nettsteder i lukkede land. Eller for aktivister og varslere som vil avsløre korrupsjon eller skandaler. Det er også viktig for deg.

Har du noen gang lurt på hvorfor Facebook-annonsene eller Googles søkeresultater passer perfekt til dine preferanser? Dette er fordi internettleverandører og teknologiselskaper som Google overvåker surfevanene dine og selger dataene dine til annonsører. De samler inn dataene dine online, selger dem videre til andre selskaper som så bombarderer deg med irriterende annonser.

Du ville blitt overrasket over hvor mye disse selskapene vet om deg. For dem er du en enorm database fylt med salgbar informasjon. Penger tjenes på det du gjør og ser på nettet.

Vil du virkelig være Facebooks virtuelle melkeku?

Hackernes paradis

Det er ikke alt. I dag pleier vi å glemme hvor mye data vi deler på nettet. Men vi bør innse at vi lever i et samfunn der vi i utgangspunktet er hjelpeløse uten internett. Vi er på nettet hele tiden og mater internett med sensitive data, for eksempel kredittkortnummeret ditt, bankinformasjonen din, forretningsmeldingene og selvangivelsene dine.

Men det er et problem. Når du er koblet til internett, blir dataene dine sendt via et ubeskyttet nettverk. Da kan de lett bli angrepet av hackere. Hvis disse hackerne får tak i dataene dine, kan de endre passordene dine, slette sensitive filer og opprette falske kontoer. De kan til og med infisere systemene dine med spionprogrammer og løsepengevirus, slik at de kan stjele dataene dine kontinuerlig eller til og med blokkere datamaskinen og de viktigste filene dine.

Tenk deg nå at du er en hardtarbeidende gründer. Undersøkelser i Nederland viser at en av åtte gründere må håndtere nettkriminalitet på et tidspunkt: selv de som tror de er fullt forberedt og beskyttet. For eksempel en fotograf som brukte sikkerhetsprogramvare, men ble hacket likevel. Under prosessen mistet han alle fotografiene sine og dermed all arbeidskapitalen sin.

Kort sagt. Hvis du ikke treffer førsteklasses forebyggende sikkerhetstiltak, kan hackere legge sine skitne fingre på dataene dine. Og det vil de gjøre hvis de får sjansen.

Slik forblir man anonym på nettet

Det er mange måter å forbli anonym på nettet. Du kan prøve å bruke dekknavn, bruke en ugjenkjennelig e-postadresse, bruke aliaser eller være veldig oppfinnsom med alle slags mulige brukernavn. Og selvfølgelig, bytt dem med noen ukers mellomrom.

Men alle disse tricksene blekner i sammenligning med disse to førsteklasses løsningene: å bruke en anonym nettleser og å bruke et VPN.

Et VPN gjør en internettforbindelse sikrere og hjelper deg å forbli usynlig på internett. Så snart du installerer et VPN, er din tilstedeværelse online blokkert, og ingen kan spore aktivitetene dine tilbake til din bærbare datamaskin, stasjonære datamaskin eller smarttelefon. Bedrifter kan ikke bruke dataene dine til egen vinning, og hackere kan ikke snappe opp dataene dine og slette filer, endre passord eller infisere enhetene dine med skadelig programvare. Høres bra ut, ikke sant?

Hvordan fungerer et VPN?

Et VPN er det kraftigste verktøyet for å bli beskyttet på nettet. Det sikrer at surfevanene dine er usynlige og garanterer en anonym surfingopplevelse. Når du bruker et VPN, er du koblet til Internett via en VPN-server. Denne serveren sender alle dataene dine gjennom en kryptert tunnel, noe som gjør din IP-adresse og plassering usynlig. Denne krypterte tunnelen sikrer at ingen hackere kan få tak i dataene dine.

Tilgang til alt

Sliter du med blokkerte nettsteder når du ikke vil dele plasseringen din? Ingen bekymringer, et VPN forfalsker plasseringen din, noe som gjør den faktiske IP-adressen og plasseringen din usynlig for alle. Tilgang til alt innhold godkjent!

Blokkerer kjente trusler

Noen VPN-tjenester bidrar også til å forhindre trusler på nettet og sørger for at du trygt kan surfe på internett. De blokkerer nettsteder med skadelig programvare og phishing-svindel. De blokkerer også annonser på alle nettsteder, noe som påskynder surfeopplevelsen din.

Bingewatch seriene dine!

Problemer som bufring kan også løses ved hjelp av et godt VPN, noe som kan være nyttig når du lider av lave tilkoblingshastigheter mens du spiller eller når du bruker YouTube og andre streamingsider.

Et VPN gir deg også tilgang til online streamingtjenester. Som når du desperat vil bingewatche favorittserien din uten et Netflix-abonnement. Vi sier ikke at du bør gjøre det... Men allikevel.

Hvordan fungerer det? Hvis du liker å se TV-programmer på Netflix, men du har lagt merke til at noen av favorittprogrammene dine ikke er tilgjengelige i ditt land, da kan du bruke et streaming-VPN til å endre plasseringen din. Dette lar deg se en geo-blokkert serie på Netflix mens du faktisk koser deg på et annet kontinent.

Det fungerer også den andre veien. Som når du er i utlandet og ikke kan bruke visse streamingtjenester. Streaming når du bruker et VPN kan få det til å virke som om du er hjemme.

Vern mot hackere

Et VPN gir den beste beskyttelsen mot sikkerhetsbrudd fordi du er den eneste som har nøkkelen til data i den krypterte tunnelen. Hvis en hacker på en eller annen måte får tak i data, er det ikke så mye han kan bruke dem til. Hackere må forbinde flere datakilder for å faktisk misbruke dem. Og det blir mye mer komplisert når du bruker et VPN.

Dette betyr imidlertid ikke at du aldri kan bli angrepet hvis du bruker et VPN. Selv om et VPN beskytter deg mot ondsinnede tilkoblinger og nettsteder, kan det ikke redde deg fra dine egne tankeløse handlinger. Du bør fortsatt være forsiktig, så ikke kast bort passordene dine eller last ned skadelig programvare. Mennesker er og forblir hovedgrunnen til at systemer blir hacket.

Hvilket VPN skal jeg bruke? NordVPN, selvfølgelig!

NordVPN er en av de mest populære leverandørene, og med rette. Vi har samlet noen gode grunner nedenfor!

  • Sikkerhet: NordVPN bruker AES 256-biters kryptering, som er verdens sikreste kryptering. Det er nesten et uendelig antall mulige koder som en hacker må bruke for å bryte den. Dataene dine er helt sikre, akkurat som dataene hos visse myndigheter som bruker NordVPN til å skjule topphemmelig informasjon. I tillegg tildeler NordVPN en ny nøkkel når du logger deg på, så du er som en helt ny bruker hver gang. Alle data og surfeaktivitet fra dine tidligere bruk av nettet er helt slettet: en ny start hver gang.
  • Ingen-logg-policy: mens et VPN holder internettadferden din skjult for omverdenen, kan VPN-leverandøren selvfølgelig fortsatt se hva du gjør. Dette trenger ikke å være et problem, men noen leverandører bruker datalogger, noe som betyr at de holder styr på dataene dine og noen ganger til og med lar dataene dine bli brukt av de som er villige til å betale. Hvis du virkelig vil være usynlig på nettet, er det åpenbart at du bør bruke et VPN som opprettholder en streng policy om ikke å føre logger. Som NordVPN. De samler ikke inn og lagrer logger om brukerens aktivitet.
  • Kill switch: en kill switch er skuddsikker sikkerhet. Det er den siste forsvarslinjen som beskytter dataene dine mot uønsket eksponering. Det er faktisk en av de beste måtene å være trygg på nettet, og i tillegg har NordVPN automatisk integrert den i tjenesten sin. Hva gjør en kill switch? Når tilkoblingen er kompromittert eller frakoblet, blir all trafikk blokkert fra den bærbare eller stasjonære datamaskinen din. På denne måten er det ingen sjanse for at din IP-adresse eller DNS-forespørsler lekker. En kill switch påvirker ikke kvaliteten på tilkoblingen din, så du kan enkelt aktivere den permanent. En stor fordel? NordVPN lar deg kontrollere hvilke apper som er blokkert hvis tilkoblingen kompromitteres. Dette betyr at din kill switch blokkerer alle risikable apper ved en tilkoblingsfeil, noe som lar deg forbli online.
  • Hastighet: med NordVPN trenger du ikke gå på akkord med hastighet for sikkerhets skyld. Selv om alle dataene dine forblir sikre bak en vegg av innovativ kryptering, er streaming-, surfing- og spillhastigheten din fortsatt i toppklasse. De har en Quick Connect-funksjon som gjør det kjempeenkelt å komme online. Denne funksjonen finner automatisk serverne med de raskeste hastighetsnivåene og kobler deg til dem.
  • Lekkasjebeskyttelse: Lekkasjebeskyttelse er selvfølgelig en av de viktigste funksjonene ved et VPN. Hvis et VPN har programvarefeil eller mangler i nettlesersikkerhet, vil din IP-adresse, DNS-forespørsler og alle dine surfedata fortsatt bli avslørt og kan bli misbrukt av hackere. NordVPN har en av de beste tilgjengelige lekkasjebeskyttelsesfunksjonene som blokkerer enhver uønsket eksponering.
  • Annonseblokkering: Jepp, NordVPN har også en premium annonseblokker, som blokkerer annonser og popup-vinduer og holder deg trygg fra sporere, phishing-svindel og online profilering. Det er veldig viktig å ha en i dag, og heldigvis har NordVPN en av de beste tilgjengelige barrierene som er innebygd i appen. Den holder til og med YouTube fri for irriterende annonser som får deg til å vente i evigheter på at sider skal lastes inn.

Så prøv NordVPN! De har et veldig rimelig tilbud og opp til 70% rabatt.

Hvordan bruker jeg mitt NordVPN?

Det er veldig brukervennlig å installere NordVPN. Deres mobil- og datamaskinsappene lastes raskt ned og oppsettet er ganske enkelt. Det er bare tre trinn du må følge, så hele operasjonen tar nok under fem minutter.

  1. Last ned VPN-appen: velg abonnementet ditt og last ned din foretrukne app. Hvis du laster tjenesten ned til mobilen din, er det bare å gå til Google Play eller App Store og søke etter ‘NordVPN’. For å laste den ned til datamaskinen din, gå til NordVPNs nedlastingsside og klikk på Last ned.
  2. Konfigurer VPN-et ditt: når du er i hovedmenyen, klikker du bare på "Registrer deg" for å opprette en ny konto. Ikke glem å velge et sterkt passord for VPN-kontoen din.
  3. Koble til en VPN-server: etter at du har logget deg på, blir du presentert med ‘Quick Connect'-knappen. Denne funksjonen hjelper deg automatisk med å finne den beste tilgjengelige serveren. Du kan også klikke på kartnålene eller bla gjennom listen over servere og velge den du vil koble til.

På den måten kan du enkelt bytte mellom plasseringer og alltid bruke serveren som passer deg best. Ikke glem å legge til dine ønskede servere i listen over dine favoritter!

Vil du tilpasse innstillingene dine slik at NordVPN fungerer perfekt etter din smak? Klikk på tannhjulikonet der du enkelt kan slå funksjonene på og av.

Godt tips nr. 1: Sørg for at din kill switch alltid er slått på!

Godt tips nr. 2: Gjør det til en vane å koble til VPN hver gang du starter enheten din!

Anonymt VPN - en oppsummering!

Vi håper vi har overbevist deg om viktigheten av en fornuftig holdning online. Igjen trenger du virkelig ikke å være en varsler, en politisk aktivist eller å leve under et undertrykkende regime for å ville holde identiteten din privat. Online anonymitet er viktig for oss alle.

Den virkelige verden

Ikke bare fordi et godt VPN blokkerer alle irriterende annonser og popup-vinduer som bremser internettforbindelsen din. Og ikke bare fordi vi lever i et samfunn der vi i stor grad er helt avhengig av internett: vi er nesten tvunget til å slenge vår mest sensitive informasjon på internett, der den er sårbar for alle som ønsker å bruke den til sin egen fordel.

Men også fordi det er en slags skjønnhet i å være anonym. I den virkelige verden ville vi heller ikke løpe rundt og dele bankinformasjonen vår med noen som helst som vil lytte. Vi ville også synes det var mistenkelig hvis en fremmed fulgte oss hjem. For ikke å snakke om den fremmede visste alt om våre interesser, opp- og nedturer.

Det ville vært skummelt, ikke sant? Men på en måte er det nettopp det som skjer på nettet. Det er mye du kan utlede fra å undersøke en annens nettleserhistorikk. Bare spør de store selskapene, det er akkurat det de gjør så snart de får sjansen.

Intet å skjule? Jo, det har du

Greit. Du har kanskje ikke noe ulovlig å skjule. Men det er ikke poenget. Det kan være et øyeblikk i livet når du har noe å skjule. Noe du ikke vil skal være offentlig, noe du ikke vil at andre skal vite. Og det er din rett og ditt ansvar å ikke la nysgjerrige øyne se det. Når du sier at du ikke har noe å skjule, sier du egentlig at det er normalt og greit at regjeringen overvåker din tilstedeværelse på nettet. Eller at store selskaper bruker alle deler av din personlige informasjon for å danne en større profil av hvem du er. Det er det ikke.

Og hvis det ikke handler om deg, så handler det om andre. I alle fall er sterkt personvern et spørsmål om solidaritet. Internett generelt, og sosiale medier spesielt, gjør det ekstremt enkelt å overvåke, lagre og spore brukerdata. En masse mennesker lider av det

La oss gjøre det litt vanskeligere for dem. Bruk et VPN.

Send en tekstmelding
Les mer om teksting