Et anonymt VPN - Er det verdt det?

Sporet og hacket? Ikke med VPN! Lær om alle fordelene med et sterkt VPN og de beste måtene å bruke dem på.

Anonyme VPN - Er de verdt det? 8 smarte måter å bruke VPN

Hva betyr VPN?

VPN står for Virtual Private Network (Virtuelt Privat Nettverk). Det er flere leverandører der ute, men noe de alle har til felles er at de er dedikert til å tilby personvern og anonymitet mens du surfer på nettet.

Et godt VPN oppretter en beskyttet nettverkstilkobling når du bruker offentlige nettverk. Det krypterer bevegelsene dine på nettet og skjuler din online identitet. Dette forhindrer tredjeparter fra å spore aktivitetene dine og stjele dataene dine.

Derfor bør du bruke et VPN

Verdensveven og usikrede WiFi-nettverk er en gullgruve for hackere og selskaper som ønsker å bruke dataene dine for egen gevinst. Hvis du surfer på ubeskyttede enheter, kan disse tredjepartene enkelt få tak i dataene dine. Hver gang du avslører din private informasjon eller nettleservaner, skaper du en mulighet for dem å spore eller angripe deg.

Tenk på alle de gangene du leste e-postene dine eller sjekket bankkontoen din mens du ventet på toget eller tok en kopp kaffe et sted. Hvis du ikke var koblet til et privat nettverk, kan alle dine online aktiviteter ha lett blitt sporet av andre som bruker samme nettverk.

Dette er på grunn av at dataene dine sendes via et ubeskyttet nettverk. Store selskaper som Google sniker rundt på disse nettverkene, fordi det betyr at de kan overvåke surfevanene dine og selge dataene dine til annonsører. Hackere er enda mer irriterende. Hvis de får tak i dataene dine, kan de infisere systemene dine med skadelig programvare, stjele dataene dine og til og med blokkere datamaskinen og filene dine.

Et godt VPN forhindrer at dette skjer. Det kobler smarttelefonen, nettbrettet eller den bærbare datamaskinen din til en server et sted på internett, slik at du rolig kan surfe med den datamaskinens internettforbindelse. Alle dataene som overføres mens du surfer, vil se ut som om de kommer fra den serveren og dermed skjuler IP-adressen og plasseringen din.

Enten du sender e-post, handler på nettet, betaler regninger eller laster ned innhold, vil et godt VPN holde identiteten din privat og sikker.

Hva gjør et VPN?

Som sagt maskerer et VPN IP-adressen din for å holde aktivitetene dine på nettet usporbare. De oppretter også krypterte forbindelser for å oppnå et enda bedre nivå av anonymitet online. På denne måten kan du trygt sende og motta informasjon uten at noen kan spore dataene dine.

Funksjoner du bør være oppmerksom på når du overveier et VPN:

  • Et VPN har sikre krypteringsprotokoller. De forhindrer at du legger igjen spor i nettleserhistorikken din eller informasjonskapsler. Det er spesielt viktig at informasjonskapslene dine er kryptert fordi dette hindrer tredjeparter i å få tilgang til sensitiv informasjon og data du legger igjen på nettsteder. De fleste VPN-tjenester lagrer ikke logger over aktivitetene dine, noe som betyr at brukermønstrene dine også forblir skjulte.
  • Et godt VPN har også en kill switch. Denne funksjonen trengs når VPN-tilkoblingen din plutselig blir avbrutt, noe som gjør alle dataene dine midlertidig synlige for alle. Det ville vært risikabelt. En kill switch avslutter din online sesjon og reduserer sjansene for at dataene dine blir kompromittert.
  • Et sterkt VPN kontrollerer alle som prøver å logge inn. Det bruker en rekke autentiseringsmetoder for å sikre at ingen tredjepart får sneket seg inn i den sikre tilkoblingen din. En av metodene er å sende en bekreftelseskode til smarttelefonen din etter at du har skrevet inn passordet ditt.

Fordelene med å bruke et godt VPN:

  • Skjul aktivitetene dine på nettet: din faktiske plassering forblir forkledd fordi du er koblet til en annen server. Dette lar deg søke på nettet anonymt fordi all online trafikk skjer gjennom VPN-tilkoblingen. Det beskytter også nettleserhistorikken din mot å bli sett på, samlet og solgt til andre parter.
  • Stream geoblokkert innhold: innhold på streamingtjenester kan ofte bare nås fra visse deler av verden. For eksempel når du reiser, kan du ikke alltid få tilgang til innhold fra hjemlandet ditt og omvendt. Det er fordi standardforbindelser bruker lokale servere for å bestemme hvor du befinner deg. Hvis du benytter deg av VPN-plasseringsforfalskning, kan du bytte serveren din til et annet land. Dette endrer plasseringen din og gjør det mulig å få tilgang til innhold fra hele verden, som f.eks den lokale streamingtjenesten du bruker hjemme, men ikke kan bruke når du reiser.
  • Last ned filer: vi oppmuntrer ikke dette, men det er mange som bruker VPN-tilkoblinger til å laste ned filer via uTorrent. Et VPN beskytter deg mot å bli logget mens du torrenter og sørger for at ingen kan se torrentaktivitetene dine. Det kan også gjøre nedlasting mye raskere siden internettleverandører pleier å bremse uTorrent.
  • Få tilgang til hjemmenettverket ditt når du reiser: du kan konfigurere ditt eget VPN for å få tilgang til hjemmenettverket ditt når du er i utlandet. På denne måten kan du bruke lokale filer og spille spill på nettet som om du var tilkoblet samme lokale nettverk (LAN).
  • Få tilgang til bedriftsnettverket ditt når du reiser: du kan også bruke et VPN for å få tilgang til bedriftsnettverket ditt når du er på farten. Ettersom dine lokale nettverksressurser ikke er utsatt for internett direkte, økes også sikkerheten. Og fordi VPN-tjenester kobler til private servere, reduseres risikoen for datalekkasje.

Hvordan fungerer et VPN?

Når du kobler smarttelefonen, nettbrettet eller den bærbare datamaskinen din til et VPN, fungerer enheten som om den er i samme nettverk som dette VPN-et. Dette betyr at all online trafikk skjer gjennom en sikker forbindelse til dette VPN-et.

Ettersom et VPN skjuler IP-adressen din, kan ikke internettleverandørene og andre tredjeparter se hvilke nettsteder du besøker og hvilke data du sender og mottar på internett. Søkehistorikken forblir skjult fordi alle aktivitetene dine er knyttet til VPN-serverens IP-adresse, ikke din.

Så når du surfer mens du er koblet til et VPN, oppretter VPN-et ditt en datatunnel mellom det lokale nettverket og en utgangsnode et annet sted. Dette får det til å virke som om du var et annet sted. Det bruker også kryptering for å forvrenge dataene dine når de sendes over et WiFi-nettverk, noe som gjør dataene dine uleselige og ubrukelige for alle som kan få tak i dem.

Hvordan bruker jeg et VPN?

Hver reise begynner med en grundig undersøkelse. Da alle VPN-tjenester har forskjellige apper, må du grundig undersøke hvilken tjeneste som passer dine spesifikke behov. Når du har valgt en VPN-tjeneste som passer deg best, så kan du registrere deg.

I de fleste tilfeller må du registrere deg med en e-postadresse. Selv om de fleste VPN garanterer at e-postadressen din ikke blir sendt videre til tredjeparter, er det alltid lurt å opprette en ny konto for å være ekstra sikker på at du forblir anonym.

Når du har åpnet appen, vil du sannsynligvis se en tilkoblingsknapp du kan trykke på for å starte VPN-et. Denne funksjonen hjelper deg automatisk med å finne den beste tilgjengelige serveren. Serveren nærmest deg, eller serveren ditt VPN velger, er vanligvis den raskeste. Du kan også klikke på en kartnål eller bla i serverlisten og velge serveren du vil koble til selv.

Når du åpner instillingene, bør du først aktivere kill switch-en. Denne funksjonen blokkerer all internettaktivitet og trafikk i tilfelle VPN-tilkoblingen din blir forstyrret. Noen ganger er det muligheten for å velge VPN-protokollen. I så fall er OpenVPN alltid det beste og mest oppdaterte alternativet.

Til slutt tilbyr VPN-tjenester mer avanserte funksjoner, for eksempel fjerning av annonser og beskyttelse mot skadelig programvare. Et VPN som NordVPN er et utmerket valg hvis disse tingene er viktige for deg.

Tips: Husk alltid å starte VPN-et ditt umiddelbart når du er online. Først når VPN-et ditt er i gang, kan du surfe fritt på nettet, da VPN beskytter dataene dine!

Det beste anonyme VPN-et

Vi mener at NordVPN er en av de beste VPN-tjenestene som finnes. De bruker ikke bare den sikreste og mest pålitelige krypteringen i verden, men de opprettholder også en streng policy om å ikke logge brukernes aktivitet. Dette betyr at ingen av dine surfevaner eller aktiviteter blir sporet og logget i en brukerprofil.

De har dessuten integrert sin kill switch automatisk og lar deg kontrollere hvilke apper som er blokkert når en forbindelse mislykkes. Og selv om NordVPN er en av de sikreste tilgjengelige tjenestene der ute, går ikke sikkerheten på bekostning av hastigheten. De finner automatisk serverne med de raskeste hastighetsnivåene og kobler deg til dem.

Beskyttelse mot datalekkasje er også en viktig funksjon hos NordVPN. De har en av de beste tilgjengelige beskyttelsesfunksjonene for datalekkasje, slik at dataene dine alltid er sikre innenfor de krypterte veggene i VPN-forbindelsen. Du slipper også bekymre deg for uønskede annonser. Den førsteklasses annonseblokkeren beskytter deg fullstendig mot sporere, phishing-svindel og online profilering.

Så prøv deg på NordVPN! De tilbyr god valuta for pengene med opptil 70% rabatt.

VPN-utvidelse for Chrome

De fleste av de beste VPN-leverandørene tilbyr også en VPN-utvidelse for Chrome. Denne utvidelsen skiller seg fra et typisk VPN fordi den spesifikt fungerer som en nettleserutvidelse.

Når du overveier å bruke en utvidelse, bør du først tenke på dine behov. Hvis du bare trenger det grunnleggende, kan et gratis VPN for Chrome passer perfekt til dine behov. Men hvis du leter etter omfattende funksjoner eller streaming-support, kan det være gunstig å tenke på en mer eksklusiv utvidelse.

Fordelene med en sterk Chrome VPN-utvidelse er funksjonalitet og kraft. For eksempel lar de deg noen ganger styre skrivebordsappen fra nettleseren direkte. Andre tilbyr utvidelser i nettleseren, noe som kan være nyttig hvis du bruker en enhet som ikke tillater installasjon av VPN-klienter.

Det beste på listen vår er NordVPN fordi det er raskt, kraftig og ekstremt brukervennlig. Det er en fullstendig utvidelse, ikke bare en proxy, og det garanterer deg full beskyttelse på nettet. Andre bra utvidelser for Chrome er ExpressVPN, Windscribe og Private Internet Access.

Send en tekstmelding
Les mer om teksting