Surf sikkert på nettet: De 14 beste private søkemotorene

Private søkemotorer beskytter deg mot hackere og uønskede annonser. Oppdag de beste og lær hvorfor inkognitomodus ikke duger.

Surf sikkert på nettet: De 14 beste private søkemotorene

Tenk på en søkemotor. Du tenker nok først på Google. Google er en av de største søkemotorene som finnes, men det betyr ikke nødvendigvis at den er den beste. Når du bruker Google, hjelper du faktisk store selskaper med å tjene penger på surfevanene dine.

Det er da på tide å finne en søkemotor som respekterer privatlivet ditt og ikke bombarderer deg med uønskede annonser!

Hva er private søkemotorer?

Hver gang du søker etter noe på Google, så registrerer Google dette. Når du leter etter en adresse i Google Maps, vet Google om det. Det er jo da ikke så rart at du mottar så mange annonser. Søkemotorer som Google eller Bing bygger en digital profil av surfevanene dine og selger dataene dine til tredjeparter. Disse partiene vil da prøve å lokke deg til å kjøpe ting ved å bombardere deg med annonser og popup-vinduer.

Private søkemotorer gjør ikke det. De samler ikke dataene dine og gir deg perfekte søkeresultater. De lagrer ikke spørsmålene dine eller sporer aktiviteten din på internett, og de holder søkene dine sikre og anonyme. De er faktisk et perfekt alternativ til vanlige søkemotorer. De leverer en like god tjeneste uten å spore hver eneste bevegelse og invadere privatlivet ditt.

Kort sagt, private søkemotorer gir pålitelige resultater og garanterer anonym nettsurfing.

Hva er inkognitomodus?

Du har sannsynligvis oppdaget at Google og andre vanlige søkemotorer også tilbyr en inkognito- eller privatmodus. Det er en form for privat surfing som ikke etterlater så mange spor som vanlig surfing.

Inkognitomodus har sine fordeler. Når du surfer i denne modusen, glemmer nettleseren all aktiviteten din så snart du lukker inkognitovinduet. Ingenting forblir liggende i nettleserhistorikken din, og alle informasjonskapslene du har opprettet mens du surfet, blir slettet. Informasjonskapsler er små biter av data som registrerer aktivitetene dine på nettet, og det er slik nettbutikker husker hvilke varer du er interessert i, selv flere dager etter at du besøkte butikken.

Det kan være godt å surfe i privatmodus når du søker etter sensitive emner, eller hvis du vil logge på flere kontoer uten å måtte logge på og ut hver gang. Selv om visse ting blir holdt private, hjelper det ikke særlig mye hvis du vil surfe på nettet helt usynlig.

Det er selvfølgelig fint at privatmodus sletter midlertidige data, men det skjer bare etter at du har lukket nettleseren. All aktiviteten din mens du surfer er synlig for tredjeparter. Nettsteder og internettjenester kan fremdeles spore dine aktiviteter på nettet og knytte disse aktivitetene til dine ulike kontoer og profiler.

Når du for eksempel logger på Facebook, vet Facebook hva du har gjort på andre nettsteder og justerer annonsene de viser deg: selv i privatmodus. Sporingsteknologi er svært avansert, noe som gjør det nesten umulig å blokkere den, uansett hvor mange metoder du benytter deg av for å holde aktiviteten din privat. Selv om du ikke logger deg på noe sted, har nettstedene du besøker fortsatt tilgang til enhetstypen, nettleserdataene og IP-adressen din. På denne måten kan de fremdeles finne ut hva dine preferanser er og knytte dette til annen tilgjengelig informasjon om deg.

Så selv om privatmodus skjuler dine aktiviteter på nettet for nettleseren du har brukt, skjuler det ikke dem for tjenesteleverandøren. Den sletter heller ikke filer du har lastet ned.

Dine søk blir logget og tilknyttet kontoen din, noe som gjør det umulig å virkelig surfe anonymt.

De beste private søkemotorene

Vi vet nå hvor vanskelig det er å forbli anonym på nettet, selv i privatmodus. Derfor er det klart at bare en privat søkemotor kan minimere hvor mye du blir sporet. Du bør velge en søkemotor som er helt dedikert til personvernet ditt.

Vi har listet opp noen av de beste private søkemotorene som finnes. Disse motorene beskytter privatlivet ditt uten å gå på akkord med kvaliteten på søkeresultatene. De har også et brukervennlig grensesnitt og tilbyr en skreddersydd opplevelse ved hjelp av de forskjellige innstillingsalternativene.

 • DuckDuckGo er en av de sikreste søkemotorene. Den sporer aldri søkene dine og gir samtidig en høykvalitets søkeopplevelse, fordi den samler resultater fra over fire hundre kilder som f.eks. Bing, Yahoo og Wikipedia. Den eneste ulempen med DuckDuckGo er at den bruker IP-adressen din til å vise lokale resultater. IP-adressen din slettes umiddelbart etter at du har fått resultatene, men det er de som vil at IP-adressen deres skal forbli helt skjult. Samlet sett er det en av de aller beste private søkemotorene, spesielt når det gjelder brukeropplevelsen. Gå til DuckDuckGo.
 • Startpage er en kraftig søkemotor som lar deg surfe på nettet ved hjelp av en proxy-server, slik at nettsteder ikke kan spore IP-adressen eller plasseringen din. Du kan legge til Startpage i nettleseren din, og den tar resultater fra Google og viser dem til deg. Du kan se resultatene uten at Google skal kunne spore deg. Tjenesten sporer ingen av din informasjon, inkludert søkene dine. Opplevelsen er veldig lik Google; selv grensesnittet er praktisk talt det samme. Du kan enkelt søke på nettet eller lete etter bilder og videoer. Søkeresultatene er mer i tråd med Googles, så hvis du leter etter en privat versjon av Google, har du nå funnet den. Startpage viser resultater på nesten samme nivå som Google uten å samle inn dataene dine. Gå til Startpage.
 • Qwant registrerer ingen brukerinformasjon som deretter brukes til reklame. Tjenesten lover også brukerne at det kan hende at meningene deres vil utfordres fordi søkeresultatene ikke er begrenset til brukerens surfevaner eller atferdsprofil, dvs. du også vil se søkeresultater som strider mot dine egne politiske synspunkter. Motoren er også veldig brukervennlig, og setter søkeresultater i flere nyttige kategorier, for eksempel nyheter og sosiale medier. Qwants grensesnitt lar deg også begrense resultatene dine til nyheter, bilder, sosiale medier eller videoer. I tillegg kan du tilpasse hjemmesiden din for å f.eks. vise populære emner. Selv om Qwant ikke oppretter en brukerprofil, kan du registrere deg for motoren og deretter opprette en profil selv. På denne måten kan du motta skreddersydde annonser hvis du vil, samtidig som du forblir privat mens du surfer. Gå til Qwant.
 • WolframAlpha tilbyr ekspertkunnskap til alle som leter etter informasjon om mennesker, helse, økonomi, musikk, filmer, beregninger og mer. Den bruker innebygde algoritmer, kunnskapsbaser og AI-teknologi for å levere åpen kunnskap om alle disse emnene, men den sporer aldri det du søker etter. Perfekt hvis du vil beregne data, undersøke statistikk og finne ekspertsvar på alle spørsmålene dine. Gå til WolframAlpha.
 • Ecosia er en privat søkemotor basert på Bing. Det som er bra med Ecosia er at det er den første miljøvennlige private nettleseren: den støtter skogplanting og planter trær når du søker. Allerede ved fjorårets utgang hadde i alt 116 millioner trær blitt plantet. Hvis du bruker Ecosia, kan du være sikker på at alle søk er kryptert og at ingen eksterne sporingsverktøy blir brukt. Videre kan du slå av sporingsinnstillingen som selskapet tilbyr for å vise deg personlige søkeresultater og reklame. Gå til Ecosia.

Hvordan du bruker en søkemotor anonymt

Hvis du vil minimere hvor mye du blir sporet, må du velge en nettleser som ikke utvinner data og fokuserer på personvern. Utover det er det alltid fornuftig å bruke et pålitelig VPN når du kobler deg til internett.

De grunnleggende trinnene for å surfe på nettet anonymt:

 • Slett søkehistorikken din hver gang du bruker internett
 • Slå på inkognitomodus for et ekstra beskyttelseslag
 • Bruk en privat nettleser når du surfer på nettet
 • Overvei å bruke et VPN for å kryptere aktiviteten din og sørge for at tjenesteleverandører ikke kan spore deg

Vil du vite mer om VPN? Lær mer om bruk av og fordeler med et VPN.

Full liste over søkemotorer som ikke sporer deg

 • DuckDuckGo
 • MetaGer
 • Qwant
 • Mojeek
 • SearX
 • Startpage
 • Swisscows
 • Yahoo!
 • WolframAlpha
 • Ecosia
 • Yippi
 • Gibiru
 • Gigablast
 • SearchEncrypt
Send en tekstmelding
Les mer om teksting